Ragdolls

Ragdolls zijn forse katten met halflange zijdezachte vacht. Pas rond het derde jaar is hij/zij uitgegroeid en uitgekleurd. Ragdolls zijn vrij rustige, sociale en aanhankelijke katten. Ragdoll betekent letterlijk 'lappenpop', omdat de kat zich in de armen van zijn baasje echt laat hangen.

Zijn vacht is halflang, zijdezacht en klit normaal gesproken niet. Point Ragdoll kittens worden spierwit geboren waarna de kleuren langzaam duidelijk worden. Pas rond het derde jaar is hij uitgegroeid en uitgekleurd. Katers wegen dan tussen de 5 en 10 kilo, een volwassen poes weegt ongeveer 3 tot 6 kilo.

Ragdolls vallen onder de pointkatten, Colourpoint. Dat wil zeggen dat de points, dus de oren, poten, staart en masker zijn gekleurd terwijl het lichaam lichter gekleurd is. Point Ragdolls hebben blauwe ogen.

Kleuren van Ragdolls

De kleuren van de Ragdoll zijn Seal, Blue, Choclate, Lilac, Red, Creme en Tortie, al deze kleuren komen ook in lynx (tabby) voor. De Ragdoll komt voor in drie hoofdvariëteiten, namelijk Colourpoint, Mitted en Bi-colour.

  • Colourpoint: Masker, oren, poten en staart zijn gekleurd. Lichaamskleur is lichter, crèmekleurig. De borst is meestal lichter dan de rest van het lichaam. Een Colourpoint mag absoluut geen wit hebben.
  • Mitted: Mitted betekent gehandschoend. Bij een Mitted zijn de Points gekleurd. Daarnaast heeft de Mitted witte sokjes aan de voorpoten en hogere laarsjes op de achterpoten. Van de kin tot aan de staartinplant loopt een witte streep, de zogenaamde buikstreep. Sommige Mitteds hebben een witte bles op hun neus.
  • Bi-colour: Het masker is gekleurd, maar bevat een omgekeerde, witte "V". Staart en oren zijn gekleurd. Kin, borst, buik en poten zijn wit.

De solid of self colored Ragdoll, ook non-pointed Ragdoll genoemd, heeft een volle vachtkleur (dus geen points) die, gelijk de point- mink- en sepia Ragolls, in elke kleur en dezelfde varieteiten voorkomt. Oogkleur is bij voorkeur groen maar oranje, goud en odd-eyed is ook mogelijk. Kittens worden gekleurd geboren.

Lynx is de Amerikaanse benaming voor een tabby. De lynx wordt gezien als een toevoeging (een extra) bij elk van de kleuren. Het lynx patroon toont zich als een tabby tekening in de vorm van de letter W op het voorhoofd en strepen op de poten en staart. De lynx heeft een heel lichte roze neus die donker afgerand is. De ogen worden geaccentueerd door een witte omranding (witte eye liner) en de oren hebben wit aan de binnenzijde.

Geschiedenis

De naam 'Ragdoll', hetgeen lappenpop betekent, komt van de bizarre eigenschap dat als je deze kat optilt, dat ze volledig verslapt.

De Ragdoll is ontstaan in de 60'er jaren in Riverside, California. De juiste herkomst is niet erg duidelijk. Het enige dat we met zekerheid weten is dat Josephine Baker is beginnen fokken met een witte langharige verwilderde straatkat, die ze in huis nam na een aanrijding. Mevrouw Baker heeft haar wilde kat, Josephine, genaamd gekruist met een heilige Birmaan en nog andere rassen zoals de pers en huiskatten en uiteindelijk kwam er een nestje kittens met allemaal blauwe ogen, lang, niet viltend haar, een zacht karakter en allemaal zeer groot van omvang. Mevrouw Baker die een commercieel instinct had, maakte van de 'Ragdoll' een handelsmerk en deponeerde het merk. Dit betekende dat alle andere 'Ragdol' fokkers een contract met haar aangaan en haar 'royalties' betalen voor elk kitten dat verkocht werd.

Uiterlijk

De 'Ragdoll' is een van de grootste kattensoorten, een volwassen kater kan tussen de 6 en 8 kilogram wegen en een poes tussen de 4 en 6 kilogram. Ze kunnen tot drie maal groter worden dan een 'gewone' huiskat. Ze is pas na drie jaar volwassen.

Ze zijn groot, stevig en grof gebouwd, met een krachtige borst en grote schouders. De achterhand is zwaarder en hoger gesteld dan de voorhand. De poten zijn middellang, met zware botten en de voeten zijn groot en rond met haarbosjes tussen de tenen De wigvormige kop is van gemiddelde grootte met goed ontwikkelde wangen en een stevige kin. De neus vertoont een lichte welving De ogen zijn groot, ovaal en altijd blauw. De oren zijn groot en rond (afgeronde punten) en staan redelijk ver uit mekaar. De staart is lang en vol.

'Ragdolls' hebben een zijdezachte, halflange vacht die langer is rond de staart en de hals.

Karakter

Ragdolls zijn vrij rustige, aanhankelijke katten. Het zijn doorgaans geen schootzitters, maar zijn wel altijd in de buurt te vinden, bij voorkeur naast je. Ze volgen je vaak als een hondje waarbij je moet opletten dat ze je niet voor de voeten lopen. Ze zijn heel sociaal, erg op mensen gericht, ontzettend nieuwsgierig en vriendelijk. Ragdolls blijven hun leven lang speels. Ragdolls zijn geschikt voor gezinnen met kinderen en kunnen het ook goed vinden met andere dieren. Het zijn zeer geschikte binnen katten maar een kattenren of afgesloten tuin wordt ook op prijs gesteld.

Geschikt voor een appartement?
Ja, de Ragdoll kan zich, ondanks zijn grootte, perfect aanpassen aan een beperkte ruimte. Het is ook de ideale kat om te leren lopen aan een leiband.

Geschikt om lange tijd alleen te zijn?
Absoluut niet, de 'Ragdoll' kan niet tegen eenzaamheid.

Verzorging

Ondanks haar halflange vacht vertoont zij geen neiging tot klitten en heeft daarom betrekkelijk weinig verzorging nodig. De katten verzorgen hun vacht zelf en door het feit dat ze geen ondervacht hebben, ruien ze relatief weinig. Eenmaal in de week losjes borstelen of kammen met een grove kam is dan ook voldoende.